мисли зелено

Ползвате ли найлонови торбички?

Всяка минута в света се употребяват повече от 1 милион найлонови торбички. Повечето от тях отиват на сметището, а друга част може да видите да се реят във въздуха. Все повече вериги магазини предлагат торбички за многократна употреба. През 2007 г. Икеа например стартира инициативата “Bring your own bag” (Носете си собствена чанта) във всичките си американски магазини. Веригата предлага и найлонови торбички, но въвежда цена за тях. Те струват 5 цента и идеята в случая не е да се гони печалба, а да се насърчат хората да използват торбите за многократна употреба. Икеа, както и други големи вериги, припомнят по този начин, че една безплатна торбичка днес, ще струва много повече на планетата утре. След въвеждането на цена на найлоновите торбички в обектите им във Великобритания, употребата намалява с 95%, коментират от Икеа.
Кристен Браун (консултат в Агенцията за защита на околната среда в САЩ) има свое “зелено” решение на проблема с найлоновите торбички – “My Eco” – “система” от 4 чанти за многократна употреба, направени от рециклирана пластмаса. По ирония на съдбата в края на 70-те нейният баща, Гордън Браун, създава и популяризира найлоновите торбички в САЩ, с цел да се спасят повече дървета. Торбите “My Eco” са много здрави и се почистват лесно. Черната чанта за стъклени бутилки и буркани има странични отделения, предпазващи от счупване, а синята (с ципове и специална подложка) е предназначена за охладени и замразени продукти.
В България от началото на 2011г. с наредба се въвежда такса за тънките прозрачни найлонови торбички – 15 ст. за брой. През 2012г. тя ще скочи на 35 ст., през 2013г. – 45 ст., а 2014г. – 55 ст. Таксите няма да засегнат биоразградимите и по-плътните торби, които се използват многократно и подлежат на преработка. 85% от участвалите в анкетата на сайта на Министерството на окололната среда и водите подкрепят идеята за премахване на употребата на найлонови торбички.

Коментари:

  1. NAILON каза:

    Много лесно е да се каже, че ще се премахне това или онова. А замислят ли се как ще живеем без найлонови торбички? С какво ще си опаковаме боклука? Изобщо без пластмаса не може да се живее съвременно. Вече 40 години се ползват торбички – ето още 60 ще минат и вече ще започнат да се разграждат първите и всичко е ОК. Всичко друго е демагогия и начин да ни обложат с “данък найлон” или просто да дигнат цените на нещо просто, удобно и евтино. Опомнете се, хора!!!

  2. Ползвайте Reusable Bags каза:

    Как ли са живеели майка ти и баща ти, без найлонови торбички? Ужас! А минавала ли ти е през главата идеята да ползваш торбичка за многократна употреба? Много е трудно да знаеш, не пробвай! Целия свят прави кампании срещу продуктите за еднократна употреба и се опитва да налага Reusable продукти.

    Само Ганьо видиш ли не може без тях. Аз на ключодържателя си имам прикрепена компактно сгъната платнена торбичка за многократна употреба.

    Има много предимства: събира повече, стилна е, винаги е в джоба ми, пере се, не шумоли, не се къса. В Европа и останалия цивилизован свят reusable bags са толкова разпространени, но за съжаление в България даже не сме чували за тях. Ползвам такава торбичка от 4-5 години и не ми се мисли, колко пъти учтиво съм отказвал на продавачките да ми пробутат найлоновите пликчета, които после задръстват всичко.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*