Продукти:
1 ч. ч. кисело мляко
1 кг картофи
1 ч. л. куркума
щипка асафетида*
2 ч. л. млян кориандър
1/2 ч. л. кимион
1/2 ч. л. лютив червен пипер
джинджифил
копър
сол
Обелете и нарежете картофите на малки кубчета. В тенджера загрейте олио (колкото да покрие дъното) и добавете кимиона. Запържете го докато потъмнее. Дабавете ситно нарязания пресен джинджифил и асафетидата и разбъркайте добре. След това добавете кориандъра, червения пипер и куркумата като внимавате да не загорят. Веднага сложете нарязаните на кубчета картофи и разбъркайте хубаво, за да поемат от подправките. Налейте вода, която не трябва изцяло да покрива картофите. След като заври, намалете огъня и захлупете с капак. Разбърквайте от време на време. Добавете солта когато картофите са поомекнали. Добавете киселото мляко и разбъркайте добре, малко преди картофите да са напълно готови и оставете да ври още 3 -4 мин. Дръпнете ястието от котлона и прибавете ситно нарязания пресен копър. Похлупете отново за 2-3 мин.
*Аюрведа препоръчва употребата на асафетида ( или хинг) вместо лук и чесън. Това е силно ароматна смолиста подправка, извлечена от корена на растението Ferula asafоetida. Не дотам известна в Европа, но широко разпространена в Близкия Изток и особено в Индия, асафетидата може да се използва във всякакви зеленчукови гозби и е задължителна за бобовите ястия в индийската кухня.
готово!