мисли зелено

Аюрведично картофено къри

Продукти:

1 ч. ч. кисело мляко

1 кг картофи

1 ч. л. куркума

щипка асафетида*

2 ч. л. млян кориандър

1/2 ч. л. кимион

1/2 ч. л. лютив червен пипер

джинджифил

копър

сол

Обелете и нарежете картофите на малки кубчета. В тенджера загрейте олио (колкото да покрие дъното) и добавете кимиона. Запържете го докато потъмнее. Дабавете ситно нарязания пресен джинджифил и асафетидата и разбъркайте добре. След това добавете кориандъра, червения пипер и куркумата като внимавате да не загорят. Веднага сложете нарязаните на кубчета картофи и разбъркайте хубаво, за да поемат от подправките. Налейте вода, която не трябва изцяло да покрива картофите. След като заври, намалете огъня и захлупете с капак. Разбърквайте от време на време. Добавете солта когато картофите са поомекнали. Добавете киселото мляко и разбъркайте добре, малко преди картофите да са напълно готови и оставете да ври още 3 -4 мин. Дръпнете ястието от котлона и прибавете ситно нарязания пресен копър. Похлупете отново за 2-3 мин.

*Аюрведа препоръчва употребата на  асафетида ( или хинг) вместо лук и чесън. Това е силно ароматна смолиста подправка, извлечена от корена на растението Ferula asafоetida. Не дотам известна в Европа, но широко разпространена в Близкия Изток и особено в Индия, асафетидата може да се използва във всякакви зеленчукови гозби и е задължителна за бобовите ястия в индийската кухня.

Коментари:

  1. lilia каза:

    готово!

Leave a Reply to lilia Cancel reply

Connect with Facebook

*