мисли зелено

Ужасът – найлонови торбички

Неведнъж сме говорили за ползата от използването на торбички за многократна употреба. Найлоновите пликове се превърнаха в екологичен проблем в много страни. Освен, че се разграждат много бавно и нанасят непоправими щети на околната среда, според експерти, за прозиводството на полиетиленови пликове се изразходва твърде много петрол.

Редица европейски държави вече взеха мерки за “борбата с найлона”. Ето и някои от тях:

 • Още през 2002г. Ирландия въвежда допълнителна такса за всяка найлонова торбичка в размер на 0.15 евро. Ефекта е светкавичен и за изключително кратко време употребата на полиетиленови пликове намалява с внушителните 90%. След още едно увеличение през 2007г. (до 0.22 евро) търговците окончателно се ориентират към торби от биоразградими продукти.
 • През 2007г. Белгия забранява употребата на найлонови торбички с декрет.
 • От 2009г. във Великобритания торбите за еднократна употреба (найлонови и хартиени) вече не се предлагат безплатно.
 • От 2009г. в големите магазини в Румъния не се предлагат безплатни найлонови торбички. Налага се такса за всяка торбичка от неекологичен материал в размер на 0.20 леи (0.10 лв.).
 • От 01.01.2011 използването на найлонови торбички в Италия е забранено. Магазините могат да предлагат торби от  материали, щадящи природата -плат, хартия и др.


В България проблемът стои така: Министерството но околната среда и водите изготви наредба за въвеждане на екотакси за найлоновите торбички, която трябваше да влезе в сила в началото на 2011г. , но това не се случи. Производителите на найлови торбички все още отказват да плащат таксите от средата на годината. На този етап влизането в сила на наредбата е отменено за юли 2011г.
Една от алтернативите на найлоновите торбички са хартиените. Но дали това наистина е решение вижте тук.
По данни на Министерството на околната среда и водите найлоновите торбички, които се купуват в България годишно са около 3 200 000 000. Всеки българин използва средно по 1 найлонова торбичка дневно. 80% от тях се използват еднократно. Ако завържем една за друга тези найлонови торбички и ги опънем като въже, то ще се равни на два пъти и половина разстоянието до Луната. Най-масовите полетиленови пликчета се разграждат за около 100-200 до 500г. и със сигурност ще живеят много по-дълго от нас.

А вие искате ли този ужас да продължава?

Коментари:

 1. Tele каза:

  Имам мнение и то е че ужасът не е толкова апокалиптичен както го описвате и че ужасът ще настъпи когато изчезне найлонът и пластмасата
  Надявам се да не съм писал напразно и да ми покажете мненнието

 2. Ангелина каза:

  И аз имам мнение и то е, че ужасът е по-апокалиптичен отколкото можем да си представим. Ужасът вече настъпва, защото не изчезват найлонът и пластмасата…
  Надявам се да не съм писала напразно и да ми покажете мнението.

 3. Антова каза:

  И аз имам мнение и то е,че ужасът наистина е апокалиптичен, защото и двамата говорите за едно и също. Да, ужасно ще е ако пластмасата изчезне, за целта трябва да не я пилеем по полянки и градинки, а да я рециклираме. И да, ужасно е че загиват видове заради пропиляния найлон и пластмаса. Проблемите са два и са свързани, затова решението е едно: пазете ресурсите (пластмаса и живи организми) и не ги пилейте.

 4. mirela каза:

  prosto za da ne se se4at darveta seki 6te si kupi ili u6ie platnena torba!!!as ot dosta vreme nosq i u nas nailonovi plik4eta yok:) da ne govorim 4e ve4e takiva torbi ima po4ti nasqkade mn qsno 4e ne alternativa da se sekat darvetata

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*