мисли зелено

Лечебните свойства на невена

Невенът е познато градинско цвете с оранжевожълти цветове. Цъфти почти през цялото лято. Лечебното му използване за вътрешни заболявания е познато от древни времена. Не по-малко е значението му и за въшно приложение, под формата на мехлеми или компреси, действа стимулиращо и заздравяващо при рани. Мехлем от
цветните кошнички на невена помага успешно за лечение на възпалени и раширени вени, за незаздравяващи язви, фистули, изгаряния, при измръзвания, с успех се прилага компрес от невенова лапа при рак на гърдата. При мазане на зарастващи рани след операция премахва ръбците, а кожата става гладка. Кремове, съдържащи екстракт от невен, са разхубавяващо средство при застаряваща кожа на лицето.
Д-р Халензе и д-р Друай го считат за най- важно лечебно средство при ракови заболявания, особено на кожата, когато не може да се направи операция, като препоръчват да се пие чай от невен. С успех са лекували кожен рак със сок от невен. При употреба на крем (мехлем) от невен се премахват старческите петна по лицето. Сок от невен е чудесен лек при наранявания, охлузвания. Сок от свежи дръжки лекува брадавици, а запарката лекува краста и лишей. С хладък чай от невен се правят промивки на очите и така се заостря зрението. От невена се приготвя спиртен извлек (тинктура). Една шепа от билката се накисва с 1л. силна ракия или дестилирана вода. Държи се на слънце 2 седмици. Служи за промивка на рани и компреси при подувания. Мехлем се приготвя като една шепа от нарязани части от цялата билка се поставя в стопена чиста свинска мас или чисто краве масло до леко запържване. След престой от 24 часа охладената смес се прецежда през марля и се слага в чист съд. Мехлемът има широка употреба – срещу кожен рак, напукана и лющеща се кожа.
За пиене д-р Бейер препоръчва 2-6 пресни листенца и цвят да се свари с 1л. краве мляко докато се намали до 1/3. Пие се целия ден.
За външно приложение за компреси и промивка се прави запарка от една част билка с 5 части вода. От готовата запарка се взема 1 ч. л. и се разрежда с 500 мл. вода.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*