мисли зелено

Геотермална енергия

Геотермална енергияГеотермалната енергия е топлината от земята. Тя е чиста и устойчива. Тази топлина се “произвежда” чрез затопляне на Земята по 2 различни начина. Най-мощната геотермална енергия идва от дълбините на земята, където температурата е достатъчно висока, за да разтопи скали. Вторият източник е резултат от нагряването на земната повърхност от Слънцето.
Първият източник на геотермална енергия е от центъра на Земята където температурата е около 4000° C . Това огромно количество топлина е в състояние да превърне скалите в течност. Този метод разбира се е труден за употреба, защото температурата е твърде висока, а и е прекалено далече от земната повърхност.
В момента по-често се използва енергията от плитките места. Земята поглъща почти 50% от всичката слънева енергия и остава почти постоянна температура от 7 до 18° C в зависимост от географското положение. Това означава, че земята съхранява огромно количество енергия, от която се нуждаем.
Геотермална зелена енергия

Геотермалната отоплителна система използва тръби, заровени на повече от 4м. дълбочина в земята. Системата изпомпва течност през тръбите, поглъща топлината и я връща в закритите помещения. Устройство, наречено топлообменник “взима” топлината от течността и я използва за отопление на въздуха в дома.

Геотермалната система също така може да охлажда дома през лятото! Тя просто работи на заден ход – поглъща топлината от въздуха в дома ви и се движи обратно към земята.
Геотермалното затопляне е изключително енергийно-ефективно. Съвсем минимално количество от използваната енергия се губи, така че системата може да замени климатика и да ни спести значителни средства и за затопляне на вода.

Коментари:

  1. Tarna каза:

    Със съпруга ми ще строим къща и сме се насочили към този вид енергия за отопление и топла вода. Бих искала да помоля да представите в отделна статия или като коментар дали има данъчни или други облекчения за домакинства, които използват неизчерпаеми източници на енергия. Търсила съм в законите, но не са предвидени такива облекчения или поощрения, но все пак не съм специалист в тази област и може нещо да съм пропуснала. Ако наистина няма, бихте ли обяснили какви са европейските инструменти в тази област, дали предстои в България да се транспонира някоя директива по отношение на екологични енергийни източници за домакнски нужди. Идеята ми е хората, които искат да използват такава енергия да се информират дали в бъдеще се предвиждат и икономически поощрения за домакинствата, които я използват. Благодаря, надявам се да разгледате този въпрос.

    • Васил Ганев каза:

      Здравейте! Аз също съм се ориентирал към геотермалното отопление за къща.Търся постоянно дали има някакви проекти към министерствата за финансиране на подобен екологичен проскт,но засега не намирам.Ак0 можете да ме насочите ще ви бъда признателен!

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*