мисли зелено

8 предимства на готвенето вкъщи (част 2)

5. Избягвате хранителни натравяния
Според центъра за контрол на заболяванията само в САЩ годишно 76 милиона души се натравят с храна. Причините – патогени от хранителен произход като бактерии, вируси и паразити, които не само могат да ви навредят сериозно, а дори и да ви убият. Статистики сочат, че приблизително половината от сумата на ястията в ресторантите и заведенията за бързо хранене и готовите храни се изразходва за продукти. Което в повечето случаи значи, че се използват по-евтини продукти, сготвени от неопитни готвачи, а това води до по-голям риск от замърсяване и неправилно приготвяне. Когато готвите вкъщи вие можете да контролирате температурата при обработка на месото, както и да сте сигурни, че продуктите, ръцете и плота ви са добре измити.

6. Повече енергия
Освен че може да лекува храната може и да ви изтощи, и да причини болести. Кристина Пирело пише в книгата си “Cook Your Way to the Life You Want”, че поемаме риск всеки път когато някой друг приготвя храната ни. “Може да звучи драматично, но истината е че, който готви храната ни е отговорен за това какви хора ще станем” казва Кристина.

7. Събирате семейството заедно
Готвенето вкъщи и включването на всички от семейството в подготовката е начин да дарите и споделите обич. Когато приготвяте храната със спокойно съзнание и любов, това може да тонизира както тялото, така и душата. Да научите децата си да готвят е безценен подарък, който те ще предадат на своите деца.

8. Контрол на теглото
През 2007  здравно списание публикува книга, която показва как порциите в заведенията за бързо хранене са се увличили от 2 до 5 пъти. Размера на чиниите се е увеличил от 25.5 см. през 1990г. до 30.5 см. през 2010г. При по-големи порции хората са склонни да ядат повече. Готвенето вкъщи позволява да контролирате тези количества и да предотвратите преяждането. За да си гарантирате качество купувайте местни и сезонни продукти, когато е възможно. С избора, който правите вие се грижите за здравето си като предотвратявате  също така храносмилателни проблеми и алергични реакции.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*