мисли зелено

Гроздето като лекарство

Сред плодовете у нас гроздето е един от най-вкусните и най-полезните. Наред със захарите (предимно глюкоза и фруктоза, които бързо се усвояват от организма), то съдържа витамини (С, РР, В,, В2, каротин), органични киселини, минерални вещества (калций, желязо, фосфор, калий), танини, ароматни, пектинови, дъбилни и багрилни вещества.
Многобройни изследвания  показват, че по отношение на човешкия организъм гроздето притежава широк спектър от укрепващи и лечебни свойства. То повишава жизнения тонус, укрепва нервната система, засилва съпротивителните сили на организма, стимулира дейността на жлезите с вътрешна секреция и процесите на обмяната на веществата, подобрява храносмилането. Има особено добре изразен диуретичен ефект (увеличава отделянето на урина), поради което е великолепно целебно средство при много заболявания на отделителната система. Действа лечебно и при сърдечносъдови, жлъчни и чернодробни заболявания, както и при ставни увреждания.
Гроздовите зърна могат да се изсушат и като стафиди да се използват целогодишно, доставяйки всичките си ценни съставки в концентриран вид. Големи гроздове се запазват задълго, ако се окачат свободно висящи в мазета и краят на всяка прорязана дръжка се покрива с восък. За предпочитане е обаче в сезона на зрялото грозде да се проведе няколко дена гроздова диета, която е чудесно средство за тонизиране и укрепване на организма.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*