Продукти:
500-600 г домати (по-месести)
1 парче масло колкото орех
1 с.л бяло брашно
1/2 до 1 ч.л смлян кимион
2 ч.л смлян кориандър
1/2 ч.л куркума
1-2 дафинови листа
1 с.л захар
сол на вкус
Нарежете доматите на парчета удобни за пасиране. Сложете мазнина да покрие 2 мм от дъното на тенджерата. Загрейте и запържете дафиновия лист. Когато започне да потъмнява прибавете подправките на прах, разбъркайте и веднага добавете и доматите. Долейте 1/2 до 1 чаша вода, в зависимост от гъстотата, която искате да постигнете. Оставете на силен огън да заври, след това намалете и захлупете тенджерата. Супата трябва да ври така 5 мин. Дръпнете от котлона и направете класическа запръжка – загрейете масло, добавете брашното и бъркайте докато стане златисто. Дръпнете съда със запръжката и с голям черпак наливайте от супата и бъркайте, за да не останат бучки. Добавете още един черпак и върнете сместа в тенджерата. Добавете солта и захарта и върнете на огъня да заври. Може да овкусите с нещо зелено – кориандър, копър…
Споделете вашето мнение