мисли зелено

Домашна бира

домашна бира

200г. ечемик се оставят да пуснат кълнове и се препича като кафе. В голям съд се слага ечемикът, 500г. захар, 100г. хмел, 20 литра вода и всичко ври 2 часа. След като изстине до температура за подквасване на мляко, се прибавя 20г. размита мая за хляб и се загъва за 12 часа. След това бирата се прецежда и се налива в бутилки. Отлежава 5-6 дни. Наздраве!

Коментари:

 1. weasell каза:

  Яко! Де да имах търпението да си я направя сама… ама поне ей сега ще отскоча до кръчмичката за една. За бирата сезон няма 🙂
  Наздраве!

 2. Добра рецепта за всички любители на бирата. Ако някой я опита да пише за резултатите.

 3. Branik Svetly Lezak каза:

  Рецептата е добра, но едва ли резултатът ще е бира. Може би бироподобна напитка. Добавянето на захар не се практикува в пивопроизводството, било то и домашно. Захарното съдържание идва от малца. Освен това се ползват пивоварни дрожди, а не хлебна мая. Ще се закваси течността, но в каква насока ще се развие процеса, кой знае…
  Поздравления за ентусиазЪма.

 4. Жан каза:

  А как ще се газира тази “бира”? Много ми е интересно, чувал съм, че се слага ориз за да се газира – ама незнам!

 5. Виктор Върбанов каза:

  Тази рецепта за бира която сте описали ще произведе нещо което ще прилича на бира, но ще е далечот нея. Аз си правя истинска домашна бира по рецептите по които се е правела и се прави и сега тук там.
  А именно :
  1. Малц ! – това е покълнал ечемик до определена степен и после сушен 10-тина часа бавно. Правя си го сам, не е много трудно, но иска време – един цикъл от накисване до изсушаване трае седмица.
  2. Озахаряване на малца с помощта на неговите ензими. Това става по точно определени температурни схеми – рецепти за различни бири. Най- общо : 1 част малц раздробен или смлян се накисва в 3 части топла вода на 55гр. , пада до 45 и се покачва пак до 55, където стои 30 мин., покачва се до 63 гр. държи се 45 мин. , покачва се до 72, държи се още 45 мин., покачва се до 78 и се прецежда течността (сладка пивна мъст), триците се промиват с още 4 части гореща вода на 78 гр. и получената течност (промивни води) се събира с първата. Триците се изхвърлят или дават на животни за храна.
  3. Варене на течността с хмел – по различни рецепти с различни количества хлем : най-общо една част се слага в началото, друга след 20 мин. трета в края. Има два вида хмел на гранули – чорчив и ароматен – с баланса между тях се дава характер на бирата. Количествата са много малки – за 20 л. течност – 20гр. хмел.
  Варенето продължава 90 мин., следва бързо охлаждане до 10-20 гр. с помощта на серпентина захранена с вода от водопровода. Много е важно охлаждането да стане максимално бързо, така коагулират белтъците и падат като утайка.
  4. Прецеждане и заквасване с бирена мая (като се отделя 10% от материала без да се заквасва и се държи в хладилника за бутилирането). Има два вида – с горна и с долна ферментация, подходяща е само първата – с горна ферментация (ейл тип) понеже й трябва температура от 15 до 25 гр. Най-близка до тази мая е хлябната мая, но все пак – ако искате истинска бира – купете си бирена мая SafbrewS33 – цена 3,80 лв. за 11 гр. стига за 20-30 л. бира
  5. Главна ферментация : 2-3-4 дена в съд с воден клапан (воден затвор и пр. наименования), може да се изработи елементарно в домашни условия.
  6. Следва претакане без утайката, смесване с онези 10% отделени от преди заквасването и бутилиране. Отлежаване при температури 15-20 гр. ако може и по-ниски, но не под 10. След 2-3 или 4 седмици (зависи от температурата) е готова за консумация.

  Разбира се – това е една обща рецепта за светла бира ейл, разликите са в различните видове малц, различните температурни схеми, различните количества хмел, различните видове мая.
  Например – за повече алкохол и по-леко тяло – задръжката на 55 е повече време, а на 73 по-малко. И обратното , за тъмните пък има повече време на 45 гр. както и ползване на карамелен малц – малка част от малца се кисне 2 часа в топла вода на 45 гр. след това се пече на фурна на 150 гр. 2,3,4 часа. Има и трети вид малц – черен , за оцветяване на тъмните бири.
  Ето ви снимка на моята първа светла бира :
  [url]http://www.rakiyata.com/forum/download/file.php?id=1717&mode=view[/url]

 6. Виктор Върбанов каза:

  Газировката става по естествен път от ферментацията в бутилката от онези 10% които добавяме преди бутилиране.
  С това количество се регулира и самата газировка – колкото е повече толкова е по-газирана. Стига се до ситуация да не може да се налее бирата или пък няма никаква газировка, всичко се наглася с времето опитно.

 7. vasil arnanaudov каза:

  viktor,izkliu4itelno mnogo ti blagodarq za otdelenoto vreme za da ni prosveti6,ocenqvam go silno,iska mi se da te pomolq ako moje6 da mi otdeli6 6te malko vreme i da mi kaje6 ot kude da se zdobiq s gore-spomenatata maq,6te sum ti izkliu4itelno blagodaren

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*