мисли зелено

Как да се спасим от найлоновите торбички

Най-добрият вариант, за решаването на проблема с досадните найлонови торбички, е използването на такива, направени от естествени материали – юта, памук, коноп. Ето някои интересни факти във връзка с това:

  • За един сезон растеж, 1 хектар юта произвежда 11 тона кислород и преработва 15 тона въглероден диоксид. Освен това ютата обработва въглеродния диоксид много по-бързо от дърветата.
  • Ако използвате пазарска чанта от юта 3 пъти в седмицата, годишно вие спестявате около 312 найлонови торбички.
  • В периода 2008-2009 г.европейските държави са направили внос на 40 милиона чанти от юта. Очаква се, през 2010-2011 г. това число да нарасне до 75 милиона чанти.
  • Чантата от юта, може да се използва много по-дълго от една найлонова или хартиена.
  • И наред с всичко това, за отбелязване е , че компаниите, които отглеждат и предлагат юта, подпомагат и изхранването на близо 5 милиона души в едни от най-бедните региони на света.


Искате да си закупите такава чанта?
Има ли ги в България?
Задавате си тези въпроси, защото ютата като култура не е характерна за нашите географски ширини.
Отговорът е да и това са чантите на “Натура”.
„Натура” е нова българска марка, занимаваща се с търговия и дистрибуция на еко чанти от юта и джуко (смес от юта и памук) за многократна употреба. Фирмата работи директно с утвърдени производители от Азия.
Чантите, произведени от органични материали – юта и памук- напълно се разграждат в природата. Част от печалбата на всяка продадена чанта от “Натура” се заделя и в момента компанията преговаря с Национален парк „Централен Балкан” за финансиране на мероприятия, свързани с опазване на околната среда.
“Натура” предлага богато разнообразие на модели и размери. Чантите могат да се използват, както за пазаруване, реклама и подаръци, така и в ежедневието – за излет, плаж, а често дори и като дамски чанти. Те са практични и удобни – тук говори и личния опит. Предлагат се и във вариант с финно полиетиленово покритие от вътрешната страна, което позволява и почистване.


Заради различния външен вид и дългия експлоатационен период, рекламните чанти от юта предизвикват голям интерес, защото са прекрасна алтернатива на найлоновите торбички. На запад се налагат като един от съвременните символи на опазването на околната среда и природасъобразен начин на живот. Този вид чанти могат да се продават на клиенти в търговските обекти. Така те значително ще намалят разходите си за безплатни найлонови торбички, предлагани на клиентите.
И нещо любопитно. Направих си малък експеримент, като замених обикновените полиетиленови торбички с чанта от юта. За 2 седмици от пазаруване спестих точно 27 найлонови торбички. Впечатляващо нали?
Надявам се вече сте се убедили в ефективността и ползата от такива чантички.
“Натура” предлага още брандиране на чанти, изработване на дизайн и печат на емблеми и рекламни надписи с безвредни водоразтворими бои. Всяка торбичка става ваша реклама, а с многократното й използване, рекламата ви ще стигне до голям брой хора.
С чантите от юта на “Натура” може да се сдобиете и онлайн на адрес http://naturabulgaria.com/.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*