мисли зелено

Да облечем красиво подаръка в еко опаковка

Обожаваме да купуваме и опаковаме подаръци за най-различни празници и лъскавите опаковки ни приканват отвсякъде да ‘натруфим’ нашата уникална идея. Не знам за Вас, но аз се чувствам виновна за количеството отпадъци, което неминуемо се получава след като се отдадем на опаковане без край. Да, но има начини да опаковаме с внимание и талант подаръците без да бъдем такива прахосници. Знам, че запалвате колата да идете до най-близкия мол, за да изберете елегантна ваза за рождения ден на майка Ви и после купувате тонове лъскава хартия, но все пак това ли е модерният човек? Не е трудно, ако се замислим и направим усилия да съхраним природата. Първо, нека започнем с материалите за рециклиране, които са навсякъде в къщата. Второ, нека потърсим компании, които произвеждат опаковъчни материали с еко продукти и минимум ресурси. Предлагаме Ви няколко изобретателни идеи за еко начини за опаковане на подаръци.

  • Старите вестници предоставят безполезна информация, но винаги остават в хартиеното си състояние независимо дали са от миналата година или от вчера.

Братовчедка ми харесва да получава подаръци, опаковани в хартия от вестници. По принцип вестниците са хитра идея, но не Ви ги препоръчвам за обемисти подаръци. Пробвахме веднъж и се наложи цял нощ да сглобяваме парчета от последния брой на вестник ’24 Часа’. Ако искате да оценят труда Ви и да зарадвате получателя, то опитайте се да намерите страници, на които пише какво има под опаковката, намекнете елегантно, за да провокирате интерес и дайте насоки.

Вижте този подарък, който е ‘пременен’ с листи от стари вестници и очарователно цвете на кутията. Не е ли фантастичен?

  • Ръчно направени панделки

Съгласихме се, че подаръкът не може без панделка. Дори и да не вложите много усилия в процеса на опаковане на подаръка, то със сигурност е добре да се фокусирате върху една помпозна панделка. Синтетично направените панделки могат да съсипят и най-зелените подаръци! Стара филмова лента- чудесно – използвайте я за една невероятна панделка! Събирате ли цветни найлонови торбички, то използвайте ги още днес в приключението на изобретателния си ум, който още жадува за глътка по-чист въздух на тази планета. Запомнете, че само границите на въобръжението могат да бъдат скрити в панделка. Боите се, че няма да се справите или че подаръкът няма да изглежда безупречно? На кого му пука? Важни са личното отношение към получателя и цялостната идея.

  • Намерете ново приложение на опаковките в домакинството

Всеки път като изхвърляма боклука ни се налага да прави равносметка. Учудена съм колко много кутии и пластмасови опаковки използва домакинство от двама! Защо да не използваме опаковките вместо да ги изхвърляме безразсъдно. От кутия от натурален сок може да се направи отлична кутия за подарък?

  • Рециклируеми материали за опаковане

Заболя ме сърцето като получих пратката си от Англия с един парфюм и шампоан, но в голяма кутия, колкото за още три артикула плюс множество хартиени стърготини, чиято цел е да предпазят стоката от подвреди при транспортиране. Шумолящите опаковки с въздушни възглавнички са чудесна идея за опаковане, но какво да правим с хартиените такива? Защо да не ги изполваме за попиване на водата около кухненската печка и да заместят временно дебелата кухненска ролка хартия.

  • Фурошики и изкуството да опаковаш подарък

Повечето от нас събират купчини ненужни и овехтяли дрехи, които по една или друга причина събират прах в гардероба. Други ги даряват, а трети ги трансформират в ‘невероятни облекла’ за специалния човек. Фурошики е практическа много удобна техника за опаковане на вещи и предмети с всевъзможна форма. Освен това, подаръкът, който е обвит в мека и приятна тъкан, е много по-изразителен. Японците винаги са ни изумявали с мъдрите си предложения. Станете техен последовател и направете експеримент. Единственото, което не бива да забравяте, е да не използвате дреха, която получателят на подаръка Ви е дал преди много, много време.

  • Красота с игла и конец

Вместо да слагате панделки около подаръците си, ние Ви предлагаме да ги подшиете!
Това е сполучлив начин хората да спрат да надничат в опаковките и по този начин се използва малко материал (използването на органични конци  е бонус!).

Изберете компания, която произвежда еко опаковки

Не се отчайвате, защото има компании, които са отдадени на устойчивото развитие и еко практиките, които ще доведат до спасяване на планетата. Изберете доставчик на 100% органични и био материали, които имат доказано качество и произход.

Как опаковате Вашите подаръци? Ще се радваме да чуем и Вашите изобретателни съвети за опаковане на подаръци в синхрон с био равновесието!

Коментари:

  1. Фея сръчковка каза:

    Чудесни идеи за опаковка от найлонови торбички, поздравления!

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*