мисли зелено

Електрическа змиорка захранва светлините на кoледно дръвче

Аквариум в южната част на Токио изненада посетителите си с уникално коледно изложение, в което използват електрическа змиорка за захранване на светлините на коледното си дръвче.Всеки път, когато животното се движи, произвежда електричество и в два алуминиеви панела се събира достатъчно енергия, за да светне двуметрово дърво, облечено в бяло.
Както казва Казухико Минава от екипа на аквариума, първоначалната идея е била да се използва произведеното от змиорката електричество, за захранване на декорацията на елхата. Тъй като тя използва мускулите си, за да генерира енергия, от аквариума решават, че хора, използвайки мускулите си, също биха могли да захранят част от коледните лампички и електрическия Дядо Коледа. Тази идея вече е факт и се радва на одобрението на децата. За посетителите са монтирани специални постелки, свързани с украсата и всеки може да я захрани, като подскача върху тях.
Всички посетители на аквариума са очаровани. Една от тях дори коментира, че ако методът е приложим в битови условия, с удоволствие би се възползвала от тази иновативна еко-технология.
Аквариумът представя змиорката като част от захранването на коледната украса за пета поредна година. По този начин те искат да насочат вниманието към важността на пестенето на енергия и използването на чисти възобновяеми източници.

Източник: NTD TV

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*