мисли зелено

Есенните зеленчуци носят здраве за зимата

Известният лечител Петър Димков съветва да се консумират зеленчуци, които са ценна храна както за здрави, така и за болни хора. Кои са сезонните зеленчуци, които редовно трябва да присъстват на трапезата и каква е закодираната им здравословна сила?

Алабаш (гулия)

Това е едно най-невзискателните растения и се препоръчва особено за страдащи от затлъстяване. Съдържа захар и витамини А, В и С.

Зеле

Един от най-употребяваните зеленчуци през есента. Съдържа значително количество витамин С и предпазва организма от някои болести. Важен фактор е и за растежа и развитието на подрастващия организъм. Суровият зелев сок се предпочита от много хора и то съвсем основателно. Зелето влияе благоприятно върху храносмилането и движението на храната в червата.

Ряпа

Съдържа доста целулоза, витамини, въглехидрати и минерални соли. Сок от ряпа се употребява при жлъчни и бъбречни пясъци и възпаления, а също така и при подобни заболявания на пикочния мехур. Дава се с успех при задръжка на урината и трудно уриниране. Страдащите от чернодробни болести и диабет трябва в изобилие да приемат сурова ряпа.

Тиква

Тя съдържа белтъчини, въглехидрати и значително количество витамини и минерални соли. Ценна като храна и лекарство. Употребява се предимно при бъбречни заболявания. Действа пикочогонно без да дразни бъбреците. Затова може да се приема от болни с остри и хронични заболявания. Съчетана с почти безсолна диета при сърдечни и бъбречни заболявания, атеросклероза, кожни болести, епилепсия и други, тиквата може да участва в менюто на болния всекидневно. При изтощени и слаби организми е добре да се сварява с мляко, да се яде с каймак и масло, орехи и бадеми, да се приготвя каша с ориз или плодове. Диетата с тиква включва 1 до 3 кг тиква дневно в продължение на 3-4 седмици според случая. Препоръчва се на затлъстели хора с голям апетит. Има добър ефект и при лечение на ентероколит.

Червено цвекло

По хранителност то стои след картофите, зелето и морковите. Салата от варено или добре опечено червено цвекло още от дълбока древност се смята за една от най-добрите салати. Тя укрепва организма и възбужда апетита.

Чушки

Те съдържат значително количество витамин С, дори повече от портокалите и доматите. Поради това трябва да се консумират в прясно състояние и от деца, и от възрастни. Лютивите чушки съдържат вещество, което дразни лигавицата на устата, стомаха и червата. В много малки количества като подправка възбуждат отделянето на стомашен сок, но в по-големи количества са вредни, защото причиняват възпаление на лигавицата на стомаха, на червата и на бъбреците. Не бива да се употребяват от хора, имащи и най-малките стомашно-чревни, бъбречни и чернодробни смущения. Страдащите от често възпаление на гърлото, от фарингити и нервни болести също не бива да прекаляват с лютива храна. Това се отнася и за лютивия червен пипер, и за черния пипер, които съдържат сходни лютиви вещества.

Коментари:

  1. Augusta каза:

    Храненето със сезонни плодове и зеленчуци от родните географски ширини е с доказано здравословен ефект. Българският народ традиционно винаги се е хранел по този начин, което означава че генетически сме приспособени към храните, които виреят по нашите земи.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*