мисли зелено

3 изненадващи начина да построим ефективна зелена къщичка

За да създате вашето лично местенце за живеене, където да ви е удобно и приятно се нуждаете от дизайнерски решения, които са основани на вдъхновение извън границите на ординарното и познатото.
Да построиш зелена, еко къща може да значи много неща: в някои случаи значи включване на енергийни и ефективни решения в дизайна, а в други случаи се отнася до тотална промяна в представите за архитектурно оформление.


Колкото и да мислим по въпроса, разковничето се крие в неоспоримия факт, че всеки проект започва с употребата на устойчиви материали. Оставете тухлите и сламките на Трите прасенца, а разгледайте едни от най-вдъхновяващите еко къщи, които въплъщават уникална идея и прекрасно естетическо изпълнение.


Къща от коноп

Има поне 25 000 различни приложения на конопа и в миналото той е бил влаган в производството на дрехи, коли и днес дори в био горива. Но какво ще кажете за къща от коноп? Push Design е първото дизайнерско и архитектурно студио в САЩ, което изгражда къща от конопени пластове вместо бетон, популярния материал, който използваме в Европа от недалечната 1960г. Как дизайнерите определят тяхното уникално решение? То е натурално, изпълнено с въздух, нетоксично и всъщност материалът позволява да се филтрира въздуха и да се постигне максимално качество на въздуха в жилището. Смята се, че една къща, построена с коноп се равнява на десет акра дървесни площи по отношение на въглеродните емисии.

Рециклирани бирени бутилки – Tito Ingenieri
Ако мислите, че рециклирането контролира и завършва Вашите ‘еко задачки’ за седмицата, то помислете пак. Аржентинският дизайнер Tito Ingenieri прекарва 19 години в събирането на 6 милиона бирени бутилки, за да си построи къща в Буенос Айрес. Бутилките са използвани в стените, прозорците, дори и във външната декорация.

Автомобилни гуми – Earthship
Какво става с гумите на вашия автомобил след като са в последната фаза на своя продуктов жизнен цикъл? Едно иновативно семейство реши да използва наличните гуми, за да си построи уникален дом, който е добре известен в медиите като Earthship / пасивен слънчев дом, изработен от рециклирани и естествени материали/. Какво казват дизайнерите за своето невероятно архитектурно изкушение: ‘Стените са направени от гуми, запълнени отвън с мръсотия. Ето защо външната страна е покрита с бетон и хоросанова мазилка. Тези стени винаги изглеждат страхотно и държат прохладен дома през лятото. През зимата те абсорбират слънчеваата енергия и осигуряват топлина в нашия дом.”

Коментари:

  1. BG PLAST каза:

    qko 🙂

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*