мисли зелено

Живот в пустинята- нов начин на еко живот или поредния мираж

Японската корпорация  е пионер в развитието на нови начини, които правят живота в пустинните райони по-възможен и лек. Техният проект включва създаването на гигантски изкуствени езера в средата на пустинята. Езерата ще бъде запълнени с морска вода, захранвана от канали, простиращисе от океана. Езерата ще бъдат свързани чрез канали, за образуват една водна мрежа, която би превърнала пустинните райони в място за живеене, където също ще съществува човешко развитие.
Изкуствени острови ще бъдат изградени в гигантски морски езера, за да позволят на водата около градовете да смекчи суровия пустинен климат.
Осигуряването на вода ще бъде най-важната част от този проект, който има следните акценти:

 • Създаване на няколко езера с морска вода, всяко, от които заобиколено от подземни стени.
 • Циркулиране на водния поток. Ще се използват помпи за транспортиране на морска вода до езерата. Гравитацията ще спомага за изместването на водата до съседните езера.
 • Изградена мрежа от канали ще свързва изкуствените езера.
 • Изкуствените острови ще са изградени около езерата
 • Транспортната мрежа ще включва и земя, и водни системи.

За да се създадат водни пътища, които са всъщност основен елемент от системата, помпите ще бъдат използвани да преместят водата от океана до изкуствено езеро, намиращо на по голяма височина. Водата, събрана в езерото след това ще преминава по естествени склонове, достигайки така до много други езера и накрая ще се връща обратно в океана. Ако възникне необходимост, се предвиждат разработването на няколко копресорни помпи по протежението на водните ‘магистрали’. Създаването на много големи езера би намалило екстремните температури и води до увеличаване на влажността, създавайки комфортна среда на живот, която се характеризира с меко време на изкуствените острови, както и в областта около езерата.
Така изграден град ще бъде изключително устойчив. Наличието на морска вода в езерата ще направи възможно култивирането и използването на морските ресурси. По този начин отглеждането на зеленчуци в парници, риболова, производството на енергия и залесяването вече няма да са само поредния мираж в пустинята, а ще са сбъднатата мечта на мнозина.
Каналите ще се използват за транспортирането на хора и стоки, развитието на близките области, както и градовете, които са изградени върху изкуствените островчета. Ако си мислите, че тези острови са последния пристан на този свят, то сте в голяма заблуда, защото всъщност изкуствено изградените острови ще са високотехнологични оазиси, в които технологията и природата ще са интегрирани по един елегантен и неповторимо хармоничен начин.
За енергийните си нужди, градовете, изградени на изкуствените острови ще се захранват от фотоволтаични системи, които ще събират слънчевите лъчи или ще се използват енергийни съоръжения, получаващи слънчева енергия от спътникови системи, изградени на обширни площи в пустинята.
В края на краищата е редно да отбележим, че светът става все по-пренаселен и вълнуващи иновативни решения като това заслужават възхищение и последватели, за да създадем едно хубаво бъдеще и по-добър свят. Интересна и футуристична концепция, която само японски технолози могат да измислят и приложат. Някой да има предложения?

Коментари:

 1. Earendil каза:

  Има нужда от подобни начини, тъй като огромни площи от Земята се превръщат в пустини с плашеща скорост, особено в Китай…

 2. wildmess каза:

  много интересен проект

 3. kadebg каза:

  Предпочитам на дъното на океана, честно казано

 4. Earendil каза:

  То и аз, но е по-трудно, трябва да се мисли за налягането

 5. assen_l_s каза:

  Всеки иновативен проект е интересен и в пустинята и под водата и на луната, а и когато станем 15 млр. население земята ще ни отеснее и тези проекти ще станат реалност.

 6. Доброгорски каза:

  Между другото подобен проект има още от 70-те години. Свързан е с една падина в Сахара с размера на Софийско поле. Не е реализиран, защото не са могли да решат проблема от засоляването. При тези температури за около 20г. водата на тези езера ще стане като във Мъртво море….

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*