мисли зелено

Анна Гарфорт

Анна Гарфорт е художничка от Великобритания. В творчеството си тя събира под един покрив градската екология и изкуството. Анна работи в областта на проектирането и илюстрацията, където има сериозен опит. След време насочва интереса си към инсталациите като начин да предаде своите послания, използвайки естествени и рециклирани материали за осъществяването им. Нейните еко проекти съпътстват неведнъж обществени събития, кампании и изложения.

“Rethink” или “Преосмисляне” е инсталация създадена пред Regents Canal в Лондон. Англия, която е “електрическа сила” разполага с 2 основни ресурса – газ и вода. Името на проекта провокира обществото да се замисли какво консумира и как използва наличните ресурси.

В проекта си “Head gardener” Анна превръща бутилки от мляко в саксии за цветя. Всички бутилки са с изрисувани лица и имат свой собствен образ, а красиви зелени растения се изливат като коси.

Следват и няколко преоекта, плод на колективната работа на Анна и поетесата Елинор Стивънс. Т. нар. “зелени графити” са изписани с мъх върху стени и представляват необичаен синтез между напредналата цивилизация и природата. “Това е шанс за нас да говорим като личности и творци, но и да бъдем “говорители” на организмите, които нямат глас. Надяваме се, че не само думите ще бъдат забелязани, а самият мъх поставен на преден план в тези творби” казват Анна и Елинор.


.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*