мисли зелено

Слънчевата енергия и в самолетостроенето

Обиколка на света за 80 дни? Разбира се, никакъв проблем. Но какво ще кажете за самолет, който никога не спира, за да презареди?
Преди половин година това със сигурност е звучало невероятно. Но сега благодарение на самолета Zephyr, захранван със слънчева енергия, това е напълно възможно. Великобританската компания QinetiQ, специализираща в изследователски и отбранителни технологии, разработва самолета, търсейки решение за безпилотен летателен апарат за наблюдение на военни и цивилни райони. Zephyr ще се използва за екологични изследвания и наблюдения на земята.
Размахът на крилата е 22.5 м. достатъчни за многобройните изключително тънки соларни панели. Те зареждат литиево серните батерии, които съхраняват енергията, и така нощните полети не представляват никаква трудност. Освен това скромните 55 килограма правят апарата изключително маневрен.
В началото на лятото Zephyr извършва впечатляващо дълъг полет. Приземява се след 336 часа (малко повече от 2 седмици) и така подобрява световния рекорд за най-дълъг полет за безпилотни самолети.До момента Zephyr е премиинал редица тестове и изпитанията продължават. От QinetiQ и Военновъздушните сили на САЩ са обнадеждени от резултатите и смятат, че могат успешно да интегрират Zephyr в програмите си. Освен възможността за дълги полети без презареждане, самолетът не излъчва никакви вредни емисии в атмосферата и е значително по-евтин от широко разпространените самолети и сателити, използвани до момента.
Засега няма планове за комерсиализиране на Зефир или на друг подобен самолет, но вече е доказана ефективността на соларната енергия в транспорта и предвид темповете , с които се развиват тези технологии, знае ли човек?

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*