мисли зелено

Кайсията като лекарство

Кайсиите са вкусни плодове с висока биологична стойност. В тях има значителни количества въглехидрати. Богати са на минерални соли, витамини и органични киселини, които изпълняват съществена роля за обменните процеси в организма.
Ниското съдържание на натрий и голямото количество на калий в кайсиите ги правят особено полезни, когато настъпват нарушения в така наречения водно-солеви баланс на тялото. Ето защо плодовете се препоръчват при болести, свързани със задържане на течности, като чернодробна цироза с асцит, сърдечна декомпенсация, хипертония, хронични бъбречни увреждания. Кайсиите действат много добре и при лечение с диуретици (вещества, които увеличават отделянето на урина и често се предписват при сърдечни увреждания). В такива случаи големите загуби на калий с урината се компенсират чрез кайсиеви продукти. На болните се препоръчват „разтоварващи дни”, през които може да се приемат сурови плодове до килограм и половина за 24 часа. Естествено това трябва да става след консултация с лекар.
Като източник на железни соли кайсиите успешно се включват в диетата на страдащите от железодефицитна анемия. Поради високото си алкално съдържание плодовете са подходящи и при нарушения в обмяната на веществата (подагра, ревматизъм и др.), както и при умствена и физическа умора.
Кайсиите са богати на каротин. От него в черния дроб се образува витамин А, който е нужен за оформянето на скелета, за растежа и доброто състояние на кожата и лигавиците. Така че децата не бива да се лишават от тези плодове.
Важна съставна част на кайсиите са органичните киселини (ябълчна, лимонена, винена). Те действат освежаващо и подобряват храносмилането.
Кайсиите могат да допълват лечението на много заболявания, но са изключително полезни и за здравите хора от всички възрасти.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*