мисли зелено

Как да си направим рециклирана хартия

Всеки ден използваме нещо, което е направено от дървета. Въпреки, че хартията може да се прави от различни природни материали, включително памук, коноп, трева, бананови палми, тютюн и дори слонска тор в някои части на света, хартията най-често се прави на основата на каша от дървесина, обработена с химикали.
Използването на хартиена салфетка отнема няколко секунди, а за растежа на дървото са необходими деситилетия. Хартията е наистина важна за нас суровина и няма как напълно да я изключим от живота си. Но за щастие имаме избора да ползваме по-малко хартия (когато е възможно) и сами да я рециклираме в домашни условия.

Ето как може да го направите:

Какво ви трябва:
Непотрeбни листове хартия и/или вестник
Блендер/миксер/кухненски робот
Парче стъкло
Мерителна чашка
Точилка
Кърпи
Вода
Кофа
Ютия
За оцветяване може да ползвате както боя, така и натурални материали като листа, цветове.

1. Накъсайте хартията на дребни парченца и я накиснете в кофа с гореща вода за 30 мин. Сложете от напоената хартия в блендера и разбъркайте до получаване на каша. Може да използвате и тел за разбиване на яйца – по-бавно и трудоемко е, но резултата е същия. Добавете боята или оцветителя, който сте избрали. Може да добавите и малки листенца и цветчета за обогатяване на текстурата.
2. С мерителната чашка изсипете от сместа върху стъклото и хубаво я разстелете. Оставете излишната вода да се отцеди.
3. Поставете стъклото със сместа надолу върху кърпа, след което го махнете за да остане само полу-готовата хартия. Може да сложите сместа и между 2 страници от вестник. Ако ползвате кърпа, покрийте хартията с друга тъкан и изгладете с гореща ютия. По желание, за премахване на излишната влага, може да използвате точилка вместо ютия. Оставете сместа да съхне поне 24 часа.
4. С готовата хартия може да изработите пана, поздравителни картички или пликове за писма до любимите ви хора.

Коментари:

  1. Veneta каза:

    Може ли да споделите как да се оцвети хартията в наситено черно? Конкретики са добре дошли. Също така може ли да препоръчате как да се закрепи филмов негатив на така получена хартия, която ще бъде основа/рамка и ще служи за гледане на оригиналния негатив, който в случая ще е позитив. Въпросите са продиктувани от идеята да се покаже като финална презентация на портфолио от филмови плаки.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*