мисли зелено

5 пленителни концепции за плаващи градове

По последни данни, водата заема около 71% от ценната площ на Земята. И със сериозното подстрекателство относно глобалното затопляне, започваме силно да се тревожим от недостига на площ за нашите супер технологични мегаполиси, грандиозни проекти и просторни агломерации. Преди да натиснем паник бутона е добре да обърнем внимание на прогресивните и изпълними предложения за иновативен дизайн! Защо не построим жилища в морето? Може и да сте шокирани и резервирани относно идеята предвид потенциалната възможност от замърсяване на водната среда, но нека разгледаме 10 най-вълнуващи и убеждаващи концепции за плаващи градове, които могат да се построят в морето.

 

  •         Зеленият рай- плаващ град без въглероден диоксид

Група учени, инженери в Япония започват този важен проект, чиято цел е построяването на кула, която е висока 1км и има вертикална ферма, противодействаща на плаващата бетонна площадка! Но преди да погледнем скептично на проекта е добре да знаем, че екипът смята, че до 2025 година необходимите технологии ще са напълно разработени, за да започне самият процес на конструиране.

 

  •          Harvest City In Haiti”

Замислен като решение за приютяване на хората, които загубиха домовете си след опустошителното земетресение в Хаити, този иновативен проект, истинско съкровище в еко проектирането е дело на архитекта Е. Кевин Шопфър и Tangram 3DS. Определено идеята крие нещо повече от борба с природните стихии. Проектъта представя амбициозна визия насочена към изграждането на  няколко плаващи градове-острови с капацитет от 30 хил. Души. Градовете ще са оборудвани с всички необходими съоръжения и индустриални площи.

 

  •          Посолство на удавените народи- Плаващия град

Един от победителите в състезанието Промени в морето 2030+ е напълно нова концепция за направено от хората убежище, известно като Посолство на Удавените Народи. То се намира в Австралия и е специално направено за хора, които са загубили домовете си поради катаклизми, свързани със стихията на водата. Но не всичко се отнася до ‘романтичната справедливост’, защото тази иновативна концепция също въвежда обърнатия дизайн, който кара конструкцията да се потапя на дълбоко в пристранището, когато се повиши водното равнище. В същото време нова земя ‘’изплува’ в центъра на креативното убежище.

 

  •          BOA- устойчив плаващ град

Измислен от Е. Кевин Шопфър, AIA, RIBA, BOA ще бъде проектиран така, че да предоставя безопасно и най-вече сухо място за живеене за около 15 000 човека, които са жертви на повишаващите нивото си водни басейни, които буквално помитат цели градове. Плаващият град няма да предоставя само жилищна площ, но и други услуги като хотели, офиси, търговски площи, музеи, жилища и паркове.


  •        Lilypad- зелен и безопасен рай на бъдещето

Идея на прочутото архитектурно студио Vincent Callebaut, този съвременен дизайн, наречен Lilypad е луксозно решение за климатичните бежанци. Идеята за създаването му е вдъхновена  от конструкцията на Ноевия ковчег, но тук няма да намерите нищо антично, защото това иновативно решение ще се базира на съвременни еко технологии.   По-ниската половина на този плаващ град ще  бъде потопена във водата, докато горната част ще се извисява над повърхността, за да абсорбира по-голямо количество слънчева енергия.

 

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*