мисли зелено

Лечебните свойства на магданоза

Магданозът е сред най-използваните подправки у нас и в прясно, и в сухо състояние. Медицината отдавна е установила  целебните качества на листата, плодовете и корените на магданоза. Листата се берат през цялата година, корените също могат да се вадят по всяко време, а плодовете (семената) на магданоза се събират след узряването им – до септември.

Магданозът съдържа етерично масло, кумарин, растителни масла, слуз, захар и др. Освен изброеното листата са богати на витамин С и каротин (провитамин А), а корените съдържат най-вече железни и фосфорни соли.

Магданозът възбужда апетита, повишава тонуса на мускулатурата, облекчава уринирането, особено при възрастните мъже с хипертрофия на простатата. Много е полезен при отоци от сърдечен произход, при заболявания на отделителната система и газове в червата, за нормализиране на менструалния цикъл и др.

Нашата народна медицина прилага лекове от магданоз при възпаления и пясък в бъбреците, при възпаления и болки в стомаха и червата. Корените и листата помагат за очистване на петна и лунички по лицето, като се употребяват външно под формата на лапи.

Кърмачките, чиито млечни жлези са се втвърдили, наред с предписаното лечение могат да си правят компреси с магданозена настойка.

Много полезен е и пресният сок от листата и дръжките на магданоза (за подобряване на зрението и половото влечение). Намазване с пресен сок облекчава болките при ужилване от насекомо.

Ето и няколко лесни рецепти:

1 с. л. корени или листа се заливат с 400 мл. вряща вода. Киснат 2 часа и запарката се прецежда. Пие се по една винена чаша (75 мл.) 4 пъти дневно преди хранене.

1 ч. л. плодчета от магданоз се заливат с 400 мл. вряща вода. След 2 часа течността се прецежда и се приема като в предния случай – винена чаша преди хранене 4 пъти дневно.

Пие се по 1 с. л. прясно изцеден сок 3 пъти дневно преди хранене.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*