мисли зелено

Лечебните свойства на хрянa

В народната медицина на много страни хрянът намира широко приложение като средство за възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането. Използва се при камъни в бъбреците, при воднянка и малария, при нарушена обмяна и малокръвие, при ревматизъм и простуди, при смущение в менструалния цикъл. Под формата на лапи настърганият хрян се прилага при мускулни болки в гърба и кръста, при радикулит, тъй като има дразнещи и съгряващи свойства. Настърган хрян се използва и като компрес при главоболие, а след прекаляване с алкохол може използвате листата като ги наамокрите и наложите на челото. Заради антибактериалното му действие се прилага при възпалителни процеси в гърлото, ушите, за заздравяване на гнойни рани. Не се препоръчва при възпаления на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците. Според изследвания на британски лекари, е установено че хрянът унищожава ракови клетки.  При експерименти е доказано, че хрянът има молекула, която разгражда раковата клетка и така я отслабва и убива. Откритието все още е в лабораторен етап, но надеждите са големи. Хрянът се използва и като козметично средство за отстраняване на лунички и тъмни пигментни петна.

Запарка от хрян – 1 с. л.  настърган хрян се запарва с 2 ч. ч. вряла вода за  1 час. Пие се по 1 к. л. на гладно ,  3 пъти дневно.  Или смесете 1 с. л. настърган хрян с 1о с. л. кисело мляко. Приема се 3 пъти дневно по 1 л. преди ядене. Помага при захарна болест и артериална хипертония.

За премахване на петна и лунички, пригответе маска от настърган и смачкан хрян. Намажете с кашичката и изплакнете с хладка вода след 10-15 мин. Прилага се всеки ден  в продължение на 20 дни.  Друг начин е третирането на засегнатите участъци с пресен сок, приготвен от дръжките и листата. Прилагайте 2 седмици, 2-3 пъти дневно.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*