мисли зелено

Лимонът – универсално и натурално почистващо средство

Доматен сос, вино, зехтин, шоколад, кафе – те сеят хаос сред домовете и дрехите ни. Силните химични препарати изглеждат като единствено решение за петното на любимата дреха или кухненския плот. Повечето от тях обаче са много силни и изключително вредни за околната среда. Природата отново ни предоставя, чудесна алтернатива – лимоните.
Киселината в лимона го прави ефективно средство за почистване. Има и избелващ ефект при излагане на пряка слънчева светлина.
Ето 10 начина да използвате лимоните в борбата с петна:

1. За премахване на петна от окисляване на медни съдове или предмети, потопете половин лимон в сол и натъркайте.

2. За почистване на петна от ръжда и плесен върху тектил, разтъркайте с паста от лимонов сок и сол. Работете бързо и веднага изплакнете дрехата.

3. Кой не обича да похапва къпини, боровинки и ягоди? Досадните петна по ръцете мигновено се изчистват с малко лимонов сок.

4. Изцапали сте със зехтин любимата си риза? Мазното петно ще премахнете като втриете няколко капки лимонов сок. Изплакнете дрехата.

5. Всички сме се борили с кошмарните петна от кафе и вино. Напръскайте с лимонов сок и оставене на слънце.

6. За почистване на дъската за рязане, натъркайте с половин лимон, потопен в сол.

7. Кой не се е сблъсквал поне веднъж с мастиленото петно? Опитайте да попиете възможно най-много от мастилото. Полейте обилно с лимонов сок и поръсете със сол. Разтъркайте хубаво с пръсти или четка. Веднага изплакнете.

8. Кухненския плот изчистете като изстискате директно лимонов сок върху петната и изтъркате с кърпа. Ако не помогне поръсете с малко готварска сол и търкайте внимателно. Може да се използва и върху мраморни плоскости, но само ако е абсолютно наложително. Силната киселина може да повреди мрамора.

9. За почистване на петна от неръждаема стомана използвайте паста от лимон и сол или лимон и сода за хляб. Оставете да подейства 5 минути и изплакнете.

10. Петна от асфалт може да изчистите с равни части лимонов сок и вода.

Лимоните имат чудесни почистващи и избелващи свойства. Не забравяйте, когато ги използвате за дрехи, работете бързо и веднага изплаквайте.

Коментари:

  1. lilia каза:

    Ох, не съм кисела.Стига съмнения.Всичко е ОК.Пълен купон е , а то все киселоци.Няма такова нещо.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*