мисли зелено

На къмпинг: приспособления, които внасят еко приключения-

Макар че само преполовихме първия месец на новата 2011, времето сякаш ни подканя да започнем да мислим за пролетни и летни приключения. Някой и друг градус в повече и копнежите ни отнасят към язовир Батак, Доспат, красивата Ягодинска пещера и кристалните Рилски езера. Няма да съветваме къде да се отправите на еко разходчица и да зарежете сивото ежедневие в големия град, а Ви приканваме да намерите себе си там, където усещате природата най-близо до Вас.

И така макар и да е раничко, ние искаме да сте подготвени и да не забравите нещо важно, което да сложите в пътническата раничка. Да, спомняме си последния модел на смартфон, за който едвам прежалихте пари, защото не искахте да подкрепите засягащата природата индустрия на китайците. Добре де, вземете и него, може някой фен на къмпинга да се присъедини към Вас. И ако сте запалени пътешественици, то със сигуност приготвихте няколко комплекта джаджи, които носите обикновено с Вас.

Винаги е хубаво да ги замените с еко устойчиви системи, които не влияят и на без друго крехката ни еко система. Ние решихме да представим няколко важни неща, което ще направят Вашия пикник или къмпинг по-чист и зелен:

Соларна палатка от Orange

Orange въведоха иновативна технология за усвояване на слънчева енергия  и ето дойде момента да ни зарадват с палатка, базирана на тяхната ‘слънчева концепция’. Тя е цяла къщичка, които предлага редица опазващи околната среда придобивки. Футуристичната палатка може да доставя енергия от слънцето и да я разпределя до ръчно прикрепени устройства, които се свързват с безжична, захранваща се торбичка. Палатката има внедрена технология, която позволява на купонджиите да идентифицират местоположение чрез СМС или автоматично активирана RFID технология, която пуска автоматичното осветление на палатката в тъмнината и по този начин лесно ще намерите Вашето къмпинг местенце. В средата на палатката има централен  безжично управляем малък, компактен двигател, задвижван от слънчева енергия, който е индикатор за количеството енергия, генерирано върху гъвкави LCD тъчскрийн екрани. Удивихте ли се? Нещо повече, палатката има вътрешен компонент за отопляване, който е вграден в долната част на палатката и за удобство се контролира с главно управление.

  • Кафемашина, която приготвя ароматно кафе…със слънчева енергия

Няма да спорим с Вас, няма много неща, които са по-хубави от гореща чаша кафе, на която да се насладите на спокойно местенце. Инженерният дизайнер Кристофър Патън е опитал да намери начин да достави на кафе маниаците тяхната дневна доза кафенце дори, когато са на къмпинг. Нещо повече, с неговата уникална машина не вредим изобщо на природата! Резултатът от задълбочен анализ е Girasol, което значи слънчоглед на езика на Сервантес. Кафемелачката работи със слънчева енергия, за да Ви приготви една чудесна чаша кафе, която в унисон със зелената природа, ще причисти духа и мислите Ви.

  • Лампа за къмпинг

Това не е обикновена лампа за къмпинг, а цяла светулка, която е проектирана по такъв начин, че да събира слънчева енергия през деня и мощност от комплект от 6 светодиода за тъмните часове на денонощието. Нещо повече, лампата има добрата стара техника на генериране на електричество.

  • GPS навигатор

Няма да се изгубите, не се тревожете, а смело преоткрийте красивата природа. Този GPS преносител на данни и своеобразен навигатор се захранва от слънчевата светлина, за да е винаги на твое разположение. Слънчевият панел за събиране на енергия е поставен на мястото на нормален цветен дисплей. Навигаторът разрешава два проблема: може да записва маршрута или може още да се свърже с телефон, поддържащ Bluetooth, за да осигури нормални GPS функции. Това уникално устройство може да съхрани 50,000 пътни маршрута в своята вътрешна памет от 8MB. Дълги преходи в планината? Този навигатор може да се ползва над 35 часа само с едно зареждане.

  • Maglite- нашият фаворит

Няма да крия, че Maglite ми е фаворита от списъка поради уникалния дизайн. Даниел Бейли се е вдъхновил от ръчна граната, за да създаде Maglite, мултифункционално фенерче, което е специално създадено за екстремни ситуации. Фенерчето, което може да се носи на колана, има бутон, който при издърпване освобождава светлината. Соларните панели, които са внедрени в дизайна се зареждат със светлина от слънцето сутринта, за да ви осигурят елегантен уют вечер. Фенерчето има и странични бутони, които позволяват смяна на цвета на светлината.

  • HydroWind

Всъщност, той е задействана от вятъра турбина, която работи и във водата, за да генерира хидроелектричество. Това полезно помощниче в дневния преход генерира достатъчно енергия, за да захрани твоите дребни предмети с енергия или да осигури електричество за няколко лампи в палатката.


Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*