мисли зелено

Проектът Palas por Pistolas – Педро Рейес

Усилията, които ежедневно полагаме за рециклиране в бита, рядко са свързани с видим положителен ефект.
Художникът Педро Рейес измисля един удивително ефективен начин за свързване на рециклирането с крайния резултат. В западния мексикански град Кулиакан, Рейес пуска покана, с която приканва жители доброволно да предадат огнестрелните си оръжия .В града има по-висок процент на смъртни случаи в престрелки от всеки друг град в страната – сериозен мотив да се съсредоточи върху този проект. Предлагайки купони за електроника и уреди в замяна, Рейес събира 1527 пушки и пистолети. Проектът, наречен Palas por Pistolas (Лопати за пистолети) цели да покаже на обществото колко лесно е оръжията, след рециклиране, да бъдат превърнати в нещо, което създава красота.

Ботаническата градина в Кулиакан, инициираща редица художествени проекти приема предложението на Рейес за Palas por Pistolas. След среща с близките на жертви от престрелки, художникът осъзнава, че проектът едновременно ще направи улиците по-безопасни и града по-красив. Даването на нов живот на пистолетите е най-добрия начин за постигане на целите му.

След като оръжията са събрани се ораганизира публично събитие, на което валяци символично ги смачкват, след което биват стопени в леярна. От металът са направени остриета за лопати. Събрани са 1527 оръжия, 1527 лопати са произведени. Раздадени на училища, обществени групи и арт институции, с тях ще бъдат засадени 1527 дръвчета. Някогашните оръжия са превърнати в инструменти, които променят света в положителна насока за бъдещите поколения – едно от най-добрите приложения на рециклирането, познато до момента.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*