мисли зелено

Ризото с диви гъби и рукола

Продукти за 6 порции:
6 чаши зеленчуков или гъбен бульон
1 и 1/2 чаша вода
2 с.л. зехтин (екстра върджин)
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
3 ч.ч. едро нарязани горски гъби ( 2-3 вида)
1 и 1/2 чаша грис от ечемик
1/2 чаша вино
6 чаши свежа бейби рукола
1/3 чаша настърган пармезан
1 с. л. масло
2 с. л. балсамов оцет
черен пипер на вкус

Сложете бульона и водата да къкрят в тенджера на постоянен огън. Загрейте мазнината в голям тиган на средно висока температура. Добавате ситно нарязаните лук и чесън. Разбъркайте за 2 мин. докато лука стане прозрачен. Добавете гъбите и разбърквайте 2-3 минути докато се задушат. Сложете гриса и след минута-две добавете виното. Оставете да къкри докато течността се изпари. Намелете огъня. Сложете 1/2 чаша от бульона и разбърквайте докато течноста се поеме. Продължавайте да добавяте по 1/2 чаша и разбърквайте внимателно. Оставете леко да къкри докато ечемика стане нежен и кремообразен. Всичко отнема около 35-45 минути. Може и да не използвате всичкия бульон. Добавете руколата и разбъркайте за около минута, като внимавате листенцата да не изсъхнат. Свалете от огъня и сложете пармезана, маслото и оцета. Подправете с черен пипер.

Хранителна информация:
На порция: 321 калории; 9 грама мазнини (около 3г. наситени мазнини, около 4г. моно ненаситени мазнини), 9 мг. холестерол, 48 г. въглехидрати; 9 г. протеин, 10 г. фибри, 543 мг. натрий; 373 мг. калий

Хранителен бонус: Селен , витамин А , магнезий , ечемикът е отличен източник на бета-глюкани.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*