мисли зелено

Стандарти в био козметиката (част 2)

Стандарти в био козметиката, чиито знаци са обозначени на опаковките на сертифицираната козметика и ни гарантират органичен състав на продуктите.

USDA Organic – САЩ 2005г.

USDA е най-строгият от всички, защото е стандарт и за органик храни. За да се използва логото изисква 95 процента органик съставки. Забранява синтетичните  консерванти както и повечето химически процеси при обработката на компонентите.

NSF – САЩ    2009г.

Създаден за производители на козметика, NSF е един от първите щатски стандарти. За да се използва надписа “Направен с органични съставки” изискването е минимум 70 процента от компонентите (с изключение на вода) да са органик. В сравнение с USDA позволява по-голям брой консерванти и химическа обработка на съставките.

Oasis – САЩ    2008г.

Конкурент на NSF, стандарта Oasis е създаден  от козметични производители в Щатите. Изискванията – 85 процента от земеделските съставки да са органик. Позволява дори повече консерванти от NSF, както и химическа обработка на компонентите.


NaTrue – Европейски съюз    2008г.

NaTrue е сравнително нова организация и е основана от немски производители на козметика. За да се разделят понятията “натурална козметика” и “натурална козметика с органичен състав” е създадена 3 звездна система. За 3 звезди изискванията са сертифициране на 95 процента от всички земеделски съставки като органик. При двузвездната система изискванията са 70 процента. В зависимост от продуктовата категория стандарта позволява максимум  5-15 процента синтетични компоненти, включени в одобрен от организацията лист.

COSMOS – Европейски съюз    2009г.

Създаден от първите шест серитифициращи компании в Европа ( BDIH – Германия; CosmeBIO -Франция; Ecocert – Франция; ICEA – Италия; Soil Association – Англия; и Bioforum – Белгия) стандартът COSMOS e първият обединен европейски стандарт за органична козметика. Изискванията са 95 процента от всички земеделски съставки да са органични. По тегло 20 процента от крайния продукт  включително водата трябва да е органик. Максимума на синтетични съставки в продукта е 5 процента.

NASAA – Австралия    2005г.

Подобно на Soil Assocation, NASAA е хранителен сертификационен орган, който развива и стандарт за био козметика. Ограничава голям брой синтетични компоненти и химическа обработки, използвани в козметиката.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*