мисли зелено

Тиквата като лекарство

Тиквите са богати на хранителни вещества, особено на захари. Зрелите плодове съдържат калиеви, калциеви, магнезиеви и железни соли, витамини – С, В1, В2, РР и каротин, и 92 на сто вода. Тиквените семки имат до 52 на сто растително масло, както и смолисти вещества, фитостерини и органични киселини. По съдържание на каротин (провитамин А) в някои сортове тиквите надминават морковите.
Незначителното количество целулоза (под 1 на сто) и органични киселини в тиквата позволява тя да се включва в диетата на болни със стомашно-чревни заболявания. Голямото количество пектин оказва благоприятно действие при възпалителни и гнилостни процеси в стомашночревните пътища и от тях, образно казано, като четка обира всички отровни и вредни разпадни продукти. Тъй като пектинът съдейства и за изхвърлянето на вредния холестерол от организма, тиквата се явява като чудесен природен продукт при атеросклероза, болестно повишен холестерол в кръвта, сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт. Тиквата подобрява работата на червата и се препоръчва при лениви черва, като се приема до половин кг на ден. Понеже има ниска калоричност, този плод е подходящ за диетичния режим при наднормено тегло и затлъстяване.
Тиквата стимулира отделянето на урина и се препоръчва при отоци, свързани с бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. В такива случаи се приема каша от сварена тиква, която се яде два пъти дневно.
Народната медицина прилага пресен сок от тиква (по 1 чаша дневно) при заболявания на бъбреците или черния дроб. Успокояващо средство при безсъние и тревожен сън е чашката тиквена отвара с малко мед вечер преди лягане. Понякога кашичка от настъргана тиква е природен лек при кожни екземи и изгаряния.
Много полезни са и тиквените семки. Още от средните векове е известно противоглистното им действие. Обелени и счукани, смесени с мед или сладко (на 300 г семена 100 г мед), се дават на болния на малки порции в течение на един час. След около три часа се приема очистително и по-късно се прави клизма. При деца с глисти и тении дозата е 70 – 150 г сурови тиквени семки. Друга лекарствена противоглистна форма е отварата, приготвена от счукани необелени тиквени семки.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*