Продукти:
За тестото:
- 250 г. масло (маргарин)
- 3 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- пакетче ванилия
- 6 с.л. прясно мляко
- 1 бакпулвер
- 600-800 г брашно (за средно меко тесто)
За плънката:
- 500 г. настъргана тиква
- 150 г. масло
- пакетче канела (1 с.л.)
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. млени орехи
Разбийте яйцата, захарта и ванилията, след това прибавете омекналото на стайна температура масло. Прибавете прясното мляко. Бъркайте докато сместа се изглади. Бавно прибавяйте брашното малко по малко до получаване на средно меко тесто (да може да се разточи). Разделете готовото тесто на 2 части, една по-малка и една по-голяма. Голямата част разстелете (може с ръце или предварително разточете на кора, малко по-голяма от
тавата) в намаслена и набрашнена тава като разстилате и по стените. Към настърганата тиква прибавете захарта, разтопеното и охладено масло, канелата и орехите. Разбъркайте хубаво. Разстелете плънката върху тестото. Разточете по-малката част от тестото и го нарежете на тънки ленти. Нарязаните ленти наредете върху тиквата като решетка (с разстояние между лентите около 1-2 см). Пече се на 200 С. Ако е нужно покрийте с алуминиево фолио, за да не прегаря. Поръсете с пудра захар, след изваждане. От тестото може да направите един голям или 2 по-малки пая.

изглежда вкусно
ОК