мисли зелено

Красиви, но на каква цена?

Някога замисляли ли сте се над дългия списък от съставки във вашата извиваща, удължаващата, водоустойчива, придаваща обем спирала, която прави миглите ви, достойни за корица на списание? Или пък за срока на годност на червилото, което ползвате?

Дори продуктите за всекидневна употреба ни излагат на стотици химикали. Производителите твърдят, че се използват незначителни количества, които не представляват опасност за здравето ни. Това, което козметичната индустрия обаче не подчертава е, че честотата на използване на тези продукти има сериозно значение, а токсичните съставки бавно ни отравят.

Ето и 4-те най-използвани канцерогенни съставки в декоративната козметика: • Синтетичните аромати са честа съставка в голям брой козметични продукти. Повече от 5 хиляди химикала се използват за направата на 1 единствен аромат. В резултат от това продуктите, съдържащи синтетични аромати имат в състава си средно около 200 химикала. А така е невъзможно да разберем на какви химикали сме изложени, използвайки такава козметика.

 • Генно модифицирани съставки са тези, получени чрез директна манипулация на дадено растение или неговите гени чрез генно инженерство. Генното инженерство използва техники от клониране до изменение на структурата и характеристиките на организма. Такива съставки с растителен произход, като генно модифицирана соя например, са открити в сапуни, шампоани и други измиващи продукти.
 • Фталатите са вещества, които често се добавят в пластмасите, за увеличаване на гъвкавостта. Често се използват за аромати, в лаковете за нокти, както и за пластмасовите опаковки на продуктите. Поетите от човешкото тяло фталати се съхраняват в мастните клетки, а оттам навлизат и в кръвния поток.
 • Парабените и другите нефтопродукти са синтетични консерванти. Те са инхибитори на микроби и удължават живота на продукта. Проучванията показват, че парабените могат да окажат пряко влияние върху ендокринната система и са известни канцерогени.

Ако вече се чудите как да избегнете токсичната козметика ето 3 прости съвета, които ще ви помогнат в избора:

 • Търсете сертифицирана органична козметика. Вече ви запознахме с водещите сертифизиращи компании. Техните лога ви гарантират качество на продукта и неговия състав.
 • Внимателно четете етикета и вижте какво НЕ съдържа дадения продукт.
 • Обърнете се към продавач-консултанта. Негово задължение е да ви ориентира и информира за продуктите.

Коментари:

 1. Даниел каза:

  интересно

 2. weasell каза:

  Полезна информация 🙂

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*