мисли зелено

Хартиена или найлонова?

Хартиени или найлонови торбички?
Това е много стар въпрос и дойде време да го разгледаме. Изглежда като съвсем лесен избор, но има невероятен брой детайли скрити във всяка чанта. От трайност и повторна употреба, през жизнения цикъл – има много повече от това, което виждаме. Всички сме чували за вредите от найлоновите торбички. Тези, които не се рециклират, нанасят особено големи щети в морските области. Повече от 60 процента от всички отпадъци по морското дъно е пластмаса. Тя се разгражда до по-малки частици, които от своя страна в продължение на стотици години не се разграждат напълно. Но какво знаем за хартиените? Нека погледнем “зад” торбичките.

Откъде идват кафевите хартиени торби?
Хартията идва от дърветата – много, много дървета.Тази промишленост е внушителна, а процесът на производство до стигането на торбичката в магазина е дълъг, мръсен и се отразява изключително тежко на околната среда. Първо дърветата се избират, маркират се, а след това се изсичат. В резулатат от това цели екосистеми са напълно унищожени и са нанесени дългосрочни екологични щети.
Мега машини и камиони изнасят трупите, а в по-отдалечени райони се използват и хеликоптери. Тази техника се нуждае от изкопаеми горива, за да работят и да се придвижват. Изсичането дори и в една малка област има огромно влияние върху цялото екоравновесие в околните райни.

Част от пътя между дърветата и хартиената торбичка

След като трупите се съберат, те трябва да съхнат най-малко 3 години преди да се използват. Още техника е необходима, за да се премахне кората, да се нарежат трупите и да минат през топлинна обработка под огромно налягане. След това сместа се “сварява” с варовик и киселина и след няколко часа “готвене” някогашната гора се превръща в каша. За получаването на 1 тон целулоза са необходими 3 тона дървени стърготини.
Следващия процес е измиване,избелване и оцветяване на целулозата. И за трите етапа са нужни хиляди литри чиста вода. За да се получи хартия трябва да се смесят 1 част от вече приготвената целулоза и около 400 части вода. Сместа се “прецежда” от водата през мрежа от бронзова тел. Останала целулоза, вече превърнала се в хартия се навива на огромни рула.
Уоу!!! И това само за направата на хартията. Не забравяйте за подадената енергия- химична, електрическа, изкопаемите горива, необходими за всички машини, пренасящи дървесината, превръщането и в хартия и разпространението на крайния плик до обикновения консуматор.

В най-добрия случай не използвайте нито хартиени, нито найлонови торбички. Носете си свои от вкъщи. Доста от големите вериги магазини вече предлагат торбички за многократна употреба. Насочете се към тях или си направете своя. В момента са голям хит.

Коментари:

 1. MayALex каза:

  Най-добрия вариант наистина е използването на платнени торбички. Но, ако все пак искате да рециклирате найлоновите – ето една идея 🙂

 2. bani4ka каза:

  Добре, но може дървесината да е със FSC сертификат:http://www.goffice.eu/certificates.php. Един от критериите е :”Критерий 6: Влияния върху околната среда – стопанисването на гората трябва да запазва биологичното многообразие и спадащите към това ценности, водни ресурси, почви, а така също и уникални и чувствителни екологични системи и ландшафти и с това да обезпечи екологичните функции и целостта на гората”. Дори в района, в който живея, има паднали , стари и мъртви дървета, гората може да се прочиства от тях и хората го правят. И от общината и лично. Този ресурс може да се използва. Използваната хартиена тоrбичка може да се рециклира/ да бъде от рециклиран материал или да се изгори в печката. Найлоновата също, но кой знае как да рециклира найлонови торбички, изобщо те подлежат ли на рециклиране? А и виждали ли сте хартиена торбичка да се вее по клоните на дърветата?

 3. mirela каза:

  prosto za da ne se se4at darveta seki 6te si kupi ili u6ie platnena torba!!!as ot dosta vreme nosq i u nas nailonovi plik4eta yok:) da ne govorim 4e ve4e takiva torbi ima po4ti nasqkade mn qsno 4e ne alternativa da se sekat darvetata i hartiata nqma d aizdarji 1 godina kato plata haha

 4. Ангелина каза:

  Не се пише кафевите, а кафявите!

 5. гошо каза:

  не се бях замислял пък и май не знаех че така се добиват хартиените торбички. Благодаря че ме светнахте. Иначе видях веднъж една баба с платнена торбичка с картинка бутилка с алкохол. Така че има и модерни торбички!

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*