мисли зелено

Храната става умна- опаковките ни говорят и предупреждават кога изтича срокът на годност

Хранителните отпадъци са сериозен проблем. Въпреки че има предложения за био горива, произведени от биологични отпадъци до какво ли още не, все още може да намерим отлична употреба на боклука, тъй като е по-екологично да намерим по-добър вариант за употреба, отколкото да го хвърлим в коша. Учените не спират да се борят с актуалните проблеми и се надяват да създадат опаковки, които ще ни предупреждават преди храната ни да се е развалила. По този начин потребители биха били по-склонни да се отнасят по-пестеливо към покупките, храненето и изхвърлянето на храната си.

Разработен от учени от Университета Ланкастър, методът на ‘умно’ опаковане на храна може скоро да ни помогне да открием по-бързо кога даденият продукт е започнал да се разваля. Според запознати по темата, методът не е нов, но не е толкова известен поради относително високите разходи за етикети. Ето защо изследователите са разработили начини, с които да внедрят технологии в опаковането и по този начин на снижат значително разходите. Главният изследовател по проекта, проф.Милс, обясни в местен вестник стимулът, зад който се крие и идеята:

‘’В момента ние изхвърляме твърде много храна, което е пагубно за околната среда и био равновесието. Сегашната технология използва развитието на организми в опаковките и те карат храната да се разваля. Поради тази причина цените на етикетите са значително високи. Нашата мисия като изследователи, движещи от иновациите и заклети еколози, е да елиминираме този висок постоянен разход като въведем нови пластмаси в опаковъчната индустрия.”

Предотвратяването на хранително отравяне е, разбира се, благородна кауза по своята същина, но ние имаме малка доза  съмнения за това колко тази технология ще способства за намаляването на хранителните отпадъци. В крайна сметка в обществото, в което живеем много хора няма и да се поколебаят да изхвърлят храната след като етикетът им ‘подсказва’, че тя може  евентуално да започне да се разваля. Но предполагам, че всичко ще зависи от това как и какви етикети ще бъдат представени при въвеждането на новата технология.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*