мисли зелено

Чаят – защо и как да го пием?

Тази напитка не се ползва сред българите с онази популярност, която заслужава. А е от достъпните и прости неща, които никак не са излишни в нашето меню. Защото чаят успокоява и ободрява, спомага за концентриране на вниманието и повишава работоспособността. Причината за това е, че чаят съдържа почти всички витамини, съществуващи в природата, и много необходими на организма вещества – железни съединения, магнезий, натрий, калий, йод, мед, злато, фосфор и др.

Вкусен и полезен чаят ще стане само ако спазвате някои прости правила

  • Най-добре е да го съхранявате отделно от другите продукти в специални порцеланови или фаянсови съдинки или в буркани. Всеки страничен мирис разваля чая. Ако пък го оставите открит, ароматът му ще “отлети” и чаят ще загуби вкусовите и лечебни свойства.
  • Приготвяйки напитката, не бива да използвате дълго вряла на огъня вода, защото чаят няма да бъде ароматен. Не е пригодна и водата от електрически чайници, самовари и термокани. Образувалата се в тях след дългото врене вода е “тежка” и влошава вкуса на чая. По същата причина не се препоръчва водата да се претопля, а също в стара вряла вода  да се добавя прясна и отново да се вари. Чаят става най-добър, когато водата е “мека”. За целта в току що завряла вода, предназначена за чай, добавете бучка или лъжичка захар, която свързва калциевите соли.
  • Качеството на чая зависи и от това в какво и как се вари. Най-добре е да използвате порцеланов чайник; металните не стават. Чайникът предварително се измива с топла вода, за да се загрее, след това се сипва чаят и се налива вряща вода.
  • Чаят се вари в следните пропорции: една чаена лъжичка за чаша плюс една лъжичка за чайника. Например за 3 чаши чай ви трябват 4 лъжички.
  • Чайникът с вече сварения чай трябва веднага да покрите със салфетка или кърпа, за да запазите аромата му. След 5 минути можете да пристъпите към пиенето. Чаят е полезен само докато е пресен. Колкото по-дълго го държите, толкова повече вредни вещества ще има в него. Не използвайте един и същ чай за варене 2 пъти. “Чаят, който е престоял една нощ, е като отровна змия” – гласи древна китайска поговорка.

Ако някой в семейството ви се е простудил, няма по-добро лекарство от силен чай с мед и горещо мляко / една с.л. мед. и 3 с.л. мляко на чаша чай / . С други думи, ако искате да сте бодри и здрави и да изкарате безпроблемно студените месеци, подобен “коктейл” ще ви свърши чудесна работа.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*