мисли зелено

Ябълката като лекарство

За древните народи ябълката е била плод, който увеличава силата на човека и подпомага функциите на сърцето и стомаха. Старите гърци са я наричали “еликсир на младостта” поради подчертано подмладяващото и въздействие върху човешкия организъм. Съвременните изследвания показват, че качеството на ябълката да подмладява и разхубавява човека се крие главно в състава на нейната кора, където са съхранени активните вещества за кожата, сред които важно значение има елементът пиридиум. Доказано е, че този елемент е необходим и за доброто състояие на очите, зъбите, кожата. Той съдейства за по-голямата еластичност на тъканите на кожата, като я поддържа млада, свежа и гладка.

Съдържанието на фосфор в кората на ябълките прави очите по-бляскави и красиви. В голяма степен същото се отнася и за блясъка и свежестта на косата. Освен това някои витамини (особено витамин С) се намират в най-голямо количество непосредствено под кората на ябълката.

Сред целия комплекс от полезните съставки на ябълката особено място заемат пектините, които се съдържат в значително количество в плодовете. Пектините имат роля в храносмилателните процеси, както и в процесите на усвояване на хранителните вещества.

Установено е, че ябълките имат добро сънотворно действие и помагат при атеросклероза. Този чудесен плод и неговият сок оказват решително въздействие за очистване на организма от натруапалите се вредни вещества, като го предпазват от холестерина. Да се изядат две ябълки на ден – това е най-достъпният начин за предпазване от склероза.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*