мисли зелено

И още за ябълките

Новооткрити вещества в ябълката вдигат нейния рейтинг
Те предпазват от инфаркт, астма, бронхит и ни правят по-бодри и по-красиви.
Защо пренебрегвате ябълките и предпочитате бананите, мандарините и портокалите? Знаете ли, че и в червените, и в жълтите ябълки се съдържат вещества, които ги правят буквално безценни за нашето здраве?
Неотдавна датски, френски и италиански биолози и химици установиха, че в тези плодове природата е „инвестирала” нещо много важно – флавоноидите. Това са сложни химични съединения, представляващи своеобразна бариера пред редица заболявания. Поне една ябълка дневно (сортът й е без значение) намалява наполовина риска от сърдечносъдово заболяване. Три ябълки за едно денонощие „смъкват” с 30 на сто вероятността да ни покоси инфаркт. Същото количество ни прави два пъти по-устойчиви спрямо стомашно-чревните заболявания.
Хората, консумиращи повече такива плодове, по-рядко имат високо кръвно налягане, астма, бронхит, болести на жлъчката, бъбреците и т.н. По-бодри са, работят с по-голямо удоволствие и са по-издръжливи. Имат здрав вид, кожата им е опъната и еластична. Предполага се, че флавоноидите действат като витамини С и Е – неутрализират мазнините, подобряват храносмилането и предотвратяват запушването на артериите.

Коментари:

  1. didatzeni каза:

    Ям и ябълки,но предпочитам мандарини и портокали.Живея в средиземноморска държава и харесвам повече цитрусовите.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*