мисли зелено

Ядки за здрави кости и свежа памет

Лешници

Изсушените лешници съдържат от 40 до 60 на сто мазнини, в състава на които влизат ненаситени мастни киселини, които са много ценни за човешкия организъм, от 16 до 19 на сто белтъчини, от 7 до 9 на сто въглехидрати и от 4 до 6 на сто вода. Те съдържат още калий, калций, желязо, мед, манган, фосфор и други, както и множество минерални соли – особено калиеви, калциеви, фосфорни и магнезиеви. Лешниците са богати и на витамини – В1, В2, С, Д и Е, и каротин.
Лешниковите ядки подпомагат детския растеж и развитие. Препоръчват се като лечебно средство при диабет, анемия, чернодробни заболявания, умствени и физически натоварвания. Полезни са също като профилактично средство против атеросклероза, за увеличаване на майчиното мляко, при заболяване на костната, централната и периферната нервна система и мускулатурата. Съдържанието на йодни съединения в тях ги прави особено полезни при ендемична гуша. Използват се още при лечение на камъни в бъбреците и при хипертрофия на простатната жлеза.
В народната медицина отдавна се използва запарка от листа и кора на лешник против разширени вени, капилярно кръвотечение, при смущения в уринирането, при камъни в пикочните пътища и др.

Бадеми

Малцина знаят, че зрялата бадемова ядка е на първо място сред орехоплодните като десертен, диетичен и лечебен плод. Тя е богата преди всичко на бадемово масло – до 50-60 на сто. Бадемовото масло е безцветно или бледожълто, без миризма и с приятен вкус. Използва се в медицината за разтваряне на препарати, предназначени за инжекции. Бадемовото мляко (получено от стрити ядки с вода) има пикочогонни свойства и се препоръчва при стомашно-чревни заболявания. В народната медицина се прилага при киселини в стомаха. Настойка от корени на репей и бадемово масло укрепва косите. Бадемовото масло се използва и за приготвянето на бебешки тоалетни масла и кремове. Напоследък се откри, че амигдалинът (силно токсичен гликозоид в горчивия бадем) притежва свойството да повишава съпротивителните сили на организма при лъчево поражение.

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*