мисли зелено

5 лесни начина да намалите сметката за ток

Една от стъпките, които трябва да предприемете в икономическата криза е да съкратите всички излишни разходи. С повече воля може да контролирате постоянните сметки. Свийте разходите си за транспорт, сметките за електричество, вода, парно. Както сме казвали и преди намаляването на потреблението на електроенергия може да има драматичен ефект.
Ето няколко бързи и лесни начина да намалите драстично сметката за ток.

 • Включете всичко в разклонители и ги изключвайте когато излизате.
 • Намалете термостата и облечете по-дебела пижама. Сигурно сте чували, че сънят е по-спокоен ако в стаята е по-хладно. Чрез намаляне на температурата с 3 градуса може да спестите около 160 -170 лв. годишно.
 • Използвайте свещи. Те създават по-спокойна и уютна атмосфера и не хабят никаква енергия. Изключете осветлението докато гледате телевизия и се насладете на аромата на успокояваща свещ.
 • Не купувайте телевизор за всяка стая. Освен, че обсебва голяма част от свободното ни време, това е един от уредите, които използват прекалено много енергия.
 • Използвайте енергийно ефективни уреди в кухнята –  изключително разумна инвестиция ако разполагате с малко повече средства.

Коментари:

 1. Borislav каза:

  Ето един съвет – включвайте повече електроуреди през нощната тарифа. Например бойлера може да загрее водата през нощта и да я използвате през деня.

 2. savlena каза:

  Както и не проветрявай стаята на включен отоплителен уред.

 3. M каза:

  ■Включете всичко в разклонители и ги изключвайте когато излизате.
  -Какво ще постигнем с това. Ако настолната лампа е изключена от собственият си прекъсвач то изключването й от разклонителя няма да промени нещата. Единствената полза, макар и съмнителна, ще е спестеното от състоянието “stabdby”, но това едвали ще се забележи в сметката.
  ■Използвайте свещи. Те създават по-спокойна и уютна атмосфера и не хабят никаква енергия. Изключете осветлението докато гледате телевизия и се насладете на аромата на успокояваща свещ.
  – И така, наслаждаваме се на интимността или гледаме телевизия. Ако предположим първото е редно да направим следната аритметика: Най-евтината свещ, като изключим черковните, струва 0.2BGN и ще гори максимум един час. За същите пари обикновена лампа ще свети 10 часа!
  Ако ли пък предположим вторият вариант – гледаме телевизия. Смятате ли, че в предложението Ви за загасени лампи има достатъчно резон. Нима повечето съвременни скъпи телевизори нямат back light осветление?!?!
  ■Не купувайте телевизор за всяка стая. Освен, че обсебва голяма част от свободното ни време, това е един от уредите, които използват прекалено много енергия.
  Вярвате ли, че човек купил телевизор за всяка от стаите на дома си би се интересувал от съветите Ви за пестене???

  Моите уважения, но продължавам да твърдя, че статията е написана от лаик.
  Премахването на коментари не решава проблема с липсата на компетентност.
  Поне опонирайте.

  • админ каза:

   Здравейте. Първо, искаме да кажем, че се радваме на проявения от вас интерес към въпроса, свързан с пестенето на ток.
   Не публикувахме първия Ви коментар,който беше откровено заядлив и ненужно груб, за разлика от втория, който е достатъчно обоснован.
   Никога не сме твърдели, че съветите, които даваме са за професионалисти. Ние сме любители и съветите в този блог са почерпени от личен опит и целта им е да насочат интереса на хората към природосъобразния начин на живот.
   Въпросът за ползите, които носи включването на всички уреди в разклонител и изключването им от електрическата мрежа, е обсъждан много пъти в световен мащаб. Всички уреди, включени в електрическата мрежа, дори и неработещи хабят ток. Един телевизор в standby mode изразходва средно 3 вата. Колко ток хабят повечето уреди в standby mode може да видите на http://standby.lbl.gov/. Според нас изключването на всички уреди чрез разклонител е удобен вариант, който спестява и 30-40 лв. от сметката за ток годишно на едно домакинство.
   Относно използването на свещи, смятаме за излишно да издребняваме и да изчисляваме в левове колко свещи, на колко часа светене на крушка се равняват, поради факта, че има вече на пазара енергоспестяващи крушки, харчещи много малко ток. По същият начин стои въпросът и със свещите – има обикновени свещи само за 10 ст, както и свещи по 10 лв.
   Все пак имайте предвид, че в тази статия говорим за ПЕСТЕНЕ НА ТОК!
   За втория вариант искаме кажем, че една крушка от 50w, работеща 4 часа дневно харчи около 1 лв месечно. Ако приемем, че имаме полюлей с 3 50W крушки тогава сумата става 3 лв. месечно или 36 лв. годишно! И бихме Ви попитали – така и така гледаме телевизия, защо да не спестим ток поне от крушките?
   За последното Ви твърдение ще кажем, че дълбоко вярваме, че ни четат хора, интересуващи се от природосъобразния начин на живот. Тези хора са различни по пол, възраст, както и по финансови възможности, тъй че публикуваните съвети са добра възможност за тях.
   Искаме още веднъж да Ви благодарим, че започнахте дискусия за пестенето на ток в нашия блог. Държим да отбележим, че ние сме любители, но сме сигурни в това, което пишем. Поради този факт не публикуваме явно нападателни и необосновани коментари.
   Приятен ден / а защо не в края му и една романтична вечеря … на свещи !/

 4. Даниел Маринов каза:

  Да гледаш телевизия на тъмно, уврежда очите – винаги трябва да има и друга светлина. Свещите – може би 90% от тях са силно токсични, така че това също не е много за препоръчване.

  Не допусках, че ще направите такъв пропуск….още повече че имате и категория здраве…

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*