мисли зелено

Абхианга- древното изкуство на лечебния масаж

Една от най-любимите ни разкрасителни процедури и по-скоро възстановяващи и менталното, и физическото ни здраве, е аюрведичния масаж, който носи нежното име Абхианга. Абхианга е практикуването на самостоятелен масаж, който изисква най-общо казано нанасяне на масло по цялото тяло. И сега може би ще кажете, че малко сме попрекалили и ще се притесните, че ароматното масло ще изцапа дрехите Ви. Може ли да направя масаж у дома и след това да ида на работа?
Има различни начини на практикуване на Абхианга и в зависимост от Вашата доша, Вие можете да използвате различни масла, но най-универсалното е студено пресованото органично сусамено масло. То успокоява по естествен начин и има леко затоплящ ефект. Трябва ви по-малко от капка, даже около една четвърт, след това хубаво разтривате маслото в ръцете си, за да го затоплите  и започвате да разтривате важните връзки: кръгови движения за Вашите рамене, лакти, китки, ключица, колене, глезени. След това трябва да се фокусирате върху краката и ръцете си. За постигане на максимален ефект трябва енергично да масажирате цялото си тяло. Ако имате чувствителна кожа на лицето, не Ви препоръчваме на прилагате масаж със сусамено масло на лицето си.
Някои хора извършват масажа и след това внимателно измиват с вода отстатъците от маслото по кожата. Да, но в тези студени дни спокойно можете да се отдадете на масажа след сутрешния си душ, за да подхраните Вашата кожа в тези сухи дни. Времетраенето на масажа е различно, може да отделите няколко минути, ако бързате или да се съсредоточите върху мускулите, ставните връзки и скалпа /можете да вземете душ, ако не желаете да държите успокояващото масло върху косата си/. Вашата кожа ще засияе от Абхианга и ще се почувствате много по-добре. Този питателен за кожата, лесен за самостоятелно прилагане масаж е наистина лековит.
Положителни ефекти от Абхианга:

  • намалява следите от умора
  • дарява добра визия
  • подхранва кожата
  • увеличава дълголетието
  • възвръща естествения цвят на кожата и възстановява физическите Ви сили
  • помага на преборите проблема с безсънието
  • благоприятства регенеративните процеси
  • стимулира функционирането на органите, както и спомага правилното кръвообръщение

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*