мисли зелено

Мандарина срещу кашлица, бронхит и… гъбички

Относно родината на мандарината – остров Мавриций или Япония, все още се спори, но от древни писмени източници става ясно, че в Китай дребната сладка мандарина се е появила първа от всички цитрусови плодове. Тя е култивирана там преди 4000 години. В средиземноморските райони на Европа мандарината се появява едва през XVIII в.
Кръглите оранжеви плодове на мандарината са по-дребнички от портокала и посладки, за това и децата ги предпочитат. Кората им е тъничка и лесно се отделя от месото на малки резенчета Плодовото месо на мандарината изобилства от захари, органични киселини, минерални соли – калий, калций, фосфор; витамини – С, В,, В2, РР, В6, Е, Р и др. Съдържа още фитонциди, етерични масла и т.н. Кората на мандарината е богата на пигменти, каротин, етерични масла.
Какво е лечебното действие на мандарината?
Преди всичко този уханен плод е ценна диетична витаминозна храна. Той подобрява обменните процеси в организма и засилва апетита. Подходящ е и за хора с чувствителни на киселини стомаси, които немогат да си позволят портокали, но за мандарините това не се отнася. Високото съдържание на витамин С в плода го прави чудесно профилактично средство срещу скорбут. А най-странното свойство на мандариновия сок е, че има силно изразено противогъбично действие. Ако проявите повече упоритост и втривате редовно сока в онези участъци от кожата, засегнати от гъбички, скоро ще забележите подобряване на състоянието си.
Не изхвърляйте корите на мандарината. Отварата от тях се препоръчва от народната медицина на Изтока при възпаления на горните дихателни пътища, бронхит и кашлица, при позиви за повръщане и липса на апетит.

Коментари:

 1. pikantno каза:

  Но ако имате гастрит или язва, трябва да внимавате с консумацията на мандарини

 2. Gloxy-Floxy каза:

  Много интересно инфо, ако е вярно. Защото природните фунгициди, ако въобще ги има, са голяма рядкост.

 3. Edna каза:

  вкусна, ароматна, полезна и красива мандаринката

 4. milena_v_i каза:

  обичам мандарини

 5. yApple каза:

  Много ги обичам, но лятото не се сещам да ги хапвам

Споделете вашето мнение

Connect with Facebook

*