За тестото:
- 2 яйца
- 200 г. масло
- 3 с.л. захар
- 250 г. брашно
За плънката:
- 1 ч.ч. орехи
- 2 с.л. масло
- 2 ч.л. канела
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 кг ябълки
Пресейте брашното в купа и добавете леко разбитите яйца, захарта и маслото. От сместа трябва да се замеси меко еластично тесто, което се прибира в хладилника докато приготвите плънката. Ябълките се настъргват или нарязват на ситно по ваше желание, след което се задушават със захарта и маслото до омекване. Оставете сместа да поизстине и добавете канелата и орехите. Разделете тестото на 2 части като оставете едната по-малка. По-голямата разточете с диаметър по-голям от дъното на съда, за да могат да се покрият и стените. За улеснение при изваждането може да използвате съд за сладкиши с отделящи се стени. Изсипете плънката. Разточете и останалото тесто. С него може да покриете целия сладкиш или да нарежете на лентички и да оформите решетка. Печете в предварително заграята на 180 градуса фурна до порозовяване – приблизително 30-на мин.
Поръсете с пудра захар след като изстине добре или поднесете леко топъл с топка сладолед.
Споделете вашето мнение